Publications

back

Προσωρινά Διατάγματα

07/09/2023

Παρεμπίπτοντα ή προσωρινά διατάγματα θεωρούνται όσα διατάγματα δεν είναι τελικά ή διηνεκή. Εκδίδονται πρωτίστως για να διαφυλάξουν την “κατάσταση πραγμάτων” (status quo) μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης ή μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία η οποία ορίζεται στο διάταγμα.

Τα εν λόγω διατάγματα μπορούν να εμφανιστούν σε πληθώρα υποθέσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Περι Δικαστηρίων Νόμου (Ν.14/60) για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις, η ύπαρξη σοβαρού ζητήματος για εκδίκαση, η πιθανότητα επιτυχίας (ορατό ενδεχόμενο ότι ο αιτών διάδικος δικαιούται σε θεραπεία στην αγωγή) και να είναι δύσκολο ή αδύνατο να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς την έκδοση του διατάγματος. Πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιούνται σωρρευτικά, και σε περίπτωση που κριθεί από το Δικαστήριο ότι έστω και μία εξ αυτών δεν πληροίται τότε δεν εκδίδεται προσωρινό διάταγμα. Περαιτέρω, η έκδοση των διατάγματων αυτών εξετάζεται από τα Δικαστήρια με φειδώ χωρίς να υπεισέρχονται στην ουσία της αγωγής.

Η εξασφάλιση ενδιάμεσης θεραπείας δεν είναι ο αυτοσκοπός των διαταγμάτων αυτών, αλλά λειτουργεί ως ασφαλιστικό μέτρο συνυφασμένο με την πιθανότητα να δοθεί ανάλογη θεραπεία στη δίκη η οποία είναι αδύνατο να λάβει χώρα άμεσα. Ως εκ τούτου, μέσω των διαταγμάτων αυτών το Δικαστήριο παρεμβαίνει με την εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων έτσι ώστε το αποτέλεσμα της δικής να είναι τελέσφορο.

Η έκδοση των προσωρινών διαταγμάτων είναι πολύ ουσιώδη καθώς διασφαλίζει νομικά τον αιτητή/ενάγοντα έναντι ενεργειών που μπορούν να γίνουν άμεσα εις βάρος του. Παραδείγματος χάρη όταν εκκρεμεί υπόθεση στην οποία διεκδικείται χρηματική αποζημίωση μπορεί κανείς να αιτηθεί προσωρινό διάταγμα έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι ο Εναγόμενος δεν θα αποξενώσει και/ή μεταβιβάσει και/ή μεταφέρει την κινητή και/ή ακίνητη περιουσία του με σκοπό να αποφύγει την αποζημίωση.

Γίνεται κατανοητό από τα πιο πάνω ότι τα ενδιάμεσα διατάγματα είναι υψίστης σημασίας για την απονομή δικαιοσύνης καθώς διασφαλίζουν την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στις ανήθικες και μη εκ του νόμου απορρέουσες ενέργειες με αμεσότητα κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Είναι άμεση ανάγκη για μία Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα όπως την Κύπρο οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα τους και να έχουν το αίσθημα ασφάλειας που τους παρέχει η Κυπριακή Νομοθεσία.

Παραδείγματα προσωρινών διαταγμάτων: Παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων, διάταγμα μη αποξένωσης περιουσίας, διάταγμα αποκάλυψης εγγράφων, προσωρινό διάταγμα διατροφής ανηλίκου, διάταγμα κατακράτησης φορτίου πλοίου, διάταγμα ασφάλειας εξόδων κ.α.

Σπυρούλα Χαραλάμπους

Δικηγόρος

s.charalambous@eklaw.com.cy

+357 22 755 100

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος και την παροχή εξειδικευμένης νομικής συμβουλής επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο Ηλιάδης & Κυριάκου Δ.Ε.Π.Ε. (τηλ.+357 22 755100, email: info@eklaw.com.cy)